tisdag 25 november 2008

The hat for the hat

Vintern har kommit med besked i år. Det var mitten av november och vi hade redan snö! Visserligen var det ett mellanrum med regn och slask, men nu snöar det för fullt igen och ser lovande ut. Det kanske kan förklara varför jag stickar mössor av olika slag.
Den första är babymössa mini-Lina (baserad på Lina) stickat i Drops Alpaca på Harmony Wood 3 mm strumpstickor. Den har skickats till en liten tjej på ett halvt år. Jag hört hon gillat den ett tag tills hon dragit av den. Hon har nyss lärt sig att ta av mössor och låter inget hindra henne. Skulle jag ha inga hår skulle den sitta på mitt huvud hur länge som helst, so mjuk som den är.

När jag skulle börja med mössan hade jag letat runt på Internet efter mönster för att se hur långa bäbismössor egentligen är. Nej, så enkelt är det inte. Alla mönster jag hittat säger bara: "sticka så och så många varv före du börjar...". Jag skulle kunna räkna ut höjden med hjälp av gauge, men ofta, trots mössan stickas i något mönster, står gauge för vanlig slätstickning. Jag även hittat ett mönster till babymössa med grafisk schema, men där stod bara omkrets och höjden på ribbkanten, inte för kullen! Och inte har jag någon med så litet huvud att prova på ( som ska få mössan bor söderut nu, en halv Sverige bort). Så till slut gick jag till affären med måttbandet och mätte där. I värsta fall så kan de ju skicka mössan åt mig för återanpassning :-)

En annan mössa som blev till under helgen är A Better Bucket av Amy M. Swenson. Stickat i Mallorca - handspunnen och handpainted merinoull från HPY. Jag gillar alla nyanser av blått i garnet, men jag är lite tveksam att ha dem i en kokofoni på mitt huvud :-) färgerna flyter ihop till formlösa fält, föga elegant. Dessutom första nystan, som brätet är stickat av, var väldigt ojämn i tjockleken. Och eftersom brätet är dubbelt (viks ihop), så tycker jag att det ser ganska ojämn ut. Jag var positivt överraskat att andra nystan var mycket mer jämn och faktiskt var närmare till det rekommenderade i mönstret Malabrigo-garnet. Så jag är nöjd med kullen.

Min kompis Anna, mamma till bebben som fick Mini-Lina, uttryckte en innerlig önskan för en mössa "efter huvud". Det blåa alpacagarnet som jag köpt för bebismössan hade hennes favorit färg, dessutom. Vad gör man då? Gick och köpte en nysta till och gjort en Lina-mössa i dubbel Drops alpaca för mamman. Nu gällde det 4 mm strumpstickor, jag använt ekostickor i bok. De är väldigt sköna att sticka med och mössan gick i en nafs. Jag gjorde den en rapport kortare än i mönstret. Anna har lite mindre huvud än jag och hon ville ha en mössa som var "efter huvud". Garnet är skön-skön-skön och mössa blev väldigt härlig. Gillar vridna maskor (eller snarare älskar vridna maskor), speciellt vid rundstickning.

Efter långa funderingar har jag bestämt mig att repa upp Bucket-hatten ändå. Först och främst har jag kommit på att för mig är det väldigt viktigt att mina öron har det varmt och skönt. Det blir de inte i den hatten. Så vill jag ha en varm vinterhatt, måste även mina öron får bestämma. Jag faktiskt funderar på en med Möbius-element. Måste bara fixa ett par julklappsstrumpor först.

Short in english. My silence was productive :-) and resulted in several hats (obviously I'm affected by the winter weather we got). First is the mini-Lina for a baby-girl. Because the girl lives long-long away it is shown here on a toy-dog with the same head size. I had some trouble to decide the length of the hat. I find no pattern with the recommended length. Designers probably suppose we knit for baby in our proximity. No, I don't. My own baby has a head as large as mine (almost), so I ended with a trip to baby shop with a ruler. I sent Mini-Lina to the baby-owner and the mother said she was happy with it. Though she learned to take hats off. So it's not so easy now to keep anything on her head. It's kind of paradox, she has no hair, I should wear a hat constantly. But I know, I pulled my hats off when I was in her age too. Thank's god, we grow smarter :-)

Next hat (no pics, sorry) is A Better Bucket by Amy M. Swenson that I knitted in Hand Painted Yarn's Mallorca. Beautiful colors, but they don't sing unisong on the garment though


While I was thinking about "to be or not to be" for my Bucket, I knitted a Lina for the baby-girl's mum. She was delighted with the Drops Alpaca and the color was her favorite. Mum's Lina was knitted double stranded on 4 mm needles. The hat's length is one repeat shorter then in the pattern. Otherway it would be too long for my friend. The hat is really lovely, soft, very nice stitch pattern. Highly recommended.

My Bucket Hat will be frogged. I don't feel elegant in it. But mainly because my ears don't feel warm and comfy. If I put a warm winter hat on my head I want keep my ears warm too. Otherway I can go without a hat. So I'm thinking my Bucket will transform to a hat with
some Möbius element in it. I will just make a pair of Christmas gift socks. And it will be the next story.


Inga kommentarer: