söndag 10 maj 2009

Bolero & HarmonyJag var bjuden till ett bröllop som skulle gå av stapeln under Kristi himmelsfärdsdagshelg. Det var ingen speciell klädkod, så klänningen hade jag, svart och grön siden. Men vädret i maj kan vara kall, så min armlösa klänning behövde en kompanjon: bolero i samma fina gröna färg. Sagt-gjort.

Bolero av Sarah Dallas ur hennes bok Vintage Knits.  Garnet är Nordic Life från italienska Filati Pregati, inhandlades från Lienes design. Stickorna 3 mm för jackan och 2,5 mm för kanten. Jag följde mönstret för jackan, det behövdes inga justeringar, men kanten var för enkelt: 1 räta-1 aviga ribb. Jag funderade på pärlor, men egentligen jag saknade flätor. Jag har redan stickat ett par projekt utan flätor eller spets. Kunde inte bärga mig länge :-). Så det blev en fläta runt kanten på jackan och ärmarna. Jag plockade maskorna runt kanten och stickade kantmaskan på flätkanten tillsammans med en plockad maskan från jackan, ungefär som man gör på sjalar. Helt nöjd. Flätorna på ärmarna är varandras spegelbild. Mycket nöjd :-)))

Gissa hur det blir med bröllopet. Förra veckan fått veta att det är inställt, kanske till september (inte på grund av sprickor i förhållandet). Min bolero passar nog även i september, men jag tänker inte spara den i garderoben till dess ändå. Man ska inte gömma vackra saker från andra :-)

Det här är ett annat projekt som blivit precis klart. Garnet Wendy hade jag haft i snart tio år, men för drygt ett år sedan var det en annan tröja som jag använt en del, men var inte helt nöjd med utseendet. Bomullstweed kan vara svår att göra elegant, speciellt om den är rätt tjock, bara 95 m per 50 g. Plagget kan se sååå tungt ut. Så garnet bara låg i min låda och jag gick och undermedvetet funderade på vad skulle passa för det. Sedan såg jag Kim Hargreaves Harmony and there it was! Inga ändringar i mönstret, utan jag tog 3,75 mm stickor. Jag gillade inte den slappa provlappen som jag fått på 4,5 mm stickor som i mönstret.

Garnet och mönstret är lite tråkiga att sticka: garnet har massor med de där tweediga knottor som fastnar i varandra och försöker störa att göra fina, lika stora maskor; mönstret, bortsett från nedre kanten med spets, består av räta maskor hela vägen. Räta maskor som garnet fastnar i :-) Men jackan är snabbstickat (tur det, tråkiga stickningar bör vara mycket snabba). Knappar köpte jag hos Cinas garn, stora, i pärlemor. Funderade på mindre, men... DH såg dem och sagt att de såg ut som clownknappar. Men han ändrade uppfattningen när han såg dem på jackan. Jag skulle inte lyssna på sådant snack ändå :-) Men nu är första sommarplagget 2009 klar. Hurra!

2 kommentarer:

Marias stickning och läsning sa...

Boleron blev jättefin med flätkanterna. Den passar säkert lika bra i september som i maj.

bloggare på icedaniel.se sa...

Va, typiskt när du har så snyggt att ha på dig !